Ganduri Cuantice, Reflectii

Baby Boomers , Millennials sau Xennials? Generația X sau Generația Y?

Dacă te-ai născut între anii:

  • 1977-1983 ești un Xennial;
  • 1980 şi 2000 ești un Millennial.

Deci, logic, eu mi-s un xennial!

Cuvântul ăsta mă duce cu gândul la Xena, prințesa războinică. Oare, de acolo o fi venit inspirația?

borg xena

Că suntem o generație luptătoare, până la urmă. Nu ne lăsăm doborâți cu una-cu două, mereu într-o continuă schimbare, evoluăm și ne adaptăm din mers, curioși și curajoși, ambițioși și conștiincioși , oameni care știu să rezolve probleme și să repare lucrurile defecte, o generație Borg – zic eu: “We are the Borg. You will be assimilated. Resistance is futile” ! 🙂

Ne-am născut în perioada comunistă. Am fost crescuți și educați în spiritul valorilor morale, am prins “cei 7 ani de acasă” – full package.
La școala elementară am învățat să scriu și să citesc dar și să dau “bună-ziua” la oameni, să știu cum trebuie să merg pe drum, cum să cos un nasture sau să dau cu mătura, am învățat poezii și cântece dar și jocuri multe, ca să nu uităm că încă suntem copii.
Un alt fel de “Școala altfel” de acum.
Nu pot să zic eu că pe vremea aia a fost bine sau rău, dar toate astea ne-au ajutat să ne formăm o bază(temelie), să ne călim, cum bine zicea și Picard:

Picard , Star trekAm învățat că munca e obligatorie , la fel ca și învățatul!

Fiind crescută la țară , da , țărancă autentică (păcat în ce hal de nehal a ajuns cuvântul “țăran”), a trebuit să și muncesc .
Mergeam la școală în fiecare zi, inclusiv sâmbăta, numai duminica era zi liberă.
Dimineața eram la școală, apoi, când terminam orele și ajungeam acasă, știam exact ce am de făcut: îmi schimbam hainele, mâncam, pregăteam bagajul(o plasă textilă) cu cărți și caiete și plecam cu vacile la păscut.
Dar mai făceam și alte treburi pe lângă: mergeam la muncile câmpului (și numai cine a crescut la țară știe exact “cu ce se mănâncă”) , da, și la sapă; aveam grijă de porci, păsări( rațe, gâște, curci , găini), aveam timp să mă  joc și cu ceilalți copii dar și cu Lăbuș – o corcitură de câine alburiu și înalt, foarte cuminte.
Dar câte nu făceam într-o singură zi !

Bine, nu aveam telefon, internet și TV-ul era pe lămpi, cu porția. Dar tot mai prindeam și noi un film, o animație, o muzică, un teatru.

Apoi a venit Revoluția din ’89 , cu schimbări majore… un salt uriaș de la PCR la România liberă, de la socialism la capitalism.
M-am adaptat și tind să cred că și majoritatea generației xennial s-a descurcat până la urmă, cumva.
Și-acum urmează o altă imensă schimbare ce vine odată cu robotizarea.

homo machinus

Se zvonește prin mass-media că “inteligenţa artificială şi roboţii vor provoca o epidemie de sinucideri pe planeta noastră”, din cauză că oamenii vor rămâne fără locuri de muncă…. “că inteligenţa artificială va deveni atât de puternică, încât oamenii nu vor avea altă soluţie decât să se contopească cu ea, într-o nouă specie, numită „homo machinus” (Ian Pearson, futurolog).

O schimbare, oricât de mare va fi, nu va duce un xennial la sinucidere, never ever. Pentru că suntem luptători neînfricați, cu totii, indiferent din ce categorie de generații facem parte !

Peace&Love 🙂

You Might Also Like