Ganduri Cuantice, Reflectii

Despre colecții , colecționari și cum am devenit un mic colecționar !

curea,belt,leather,sterlingsilver,turquoise,bearclaws,navajosterling

Colecţionarii sunt oameni fericiţi” spunea pe vremurile lui, Goethe.

Fără nici cea mai mică intenție, involuntar deci, am devenit un mic colecționar de cărți vechi, argintărie de tot felul, pietre semiprețioase, curele și chiar de săpunuri.

Am început să realizez asta când am văzut că nu mai am loc de ele prin casă, că am prea multe obiecte luate doar din plăcerea de a le avea și a mă delecta privindu-le.

Multe cărți stau necitite încă, dar mi-e foarte drag de ele așa cum sunt: prăfuite, roase pe la margini, pătate și subliniate de cel care i-a fost stăpân odată sau cu semnele de carte puse la anumite pagini… și toate nimicurile astea  pe care eu le consider izvor de imaginație, de povești bazate pe fapte reale chiar.

Doar câteva din bijuteriile din argint le-am și purtat, pe celelalte nu le-am purtat niciodată și nici nu cred că se va ivi vreodată ocazia, dar îmi place să le mai studiez și să mă mir de felul în care au fost lucrate, să mă întreb pentru cine au fost făcute și cu ce ocazie cumpărate și oferite… năzbâtii din astea.

argint,sylver,vintage,red,collectionPentru pietrele semiprețioase cred că multă lume simte ceva aparte, o curiozitate de a pune mâna pe ele, de a le atinge și a le privii cu interes și admirație.

Cum am ajuns să colecționez curele și săpunuri vintage, nu e cu mult mai diferit  față de celelalte , din același impuls și plăcere.

Numai că n-am reușit să mă abțin de la săpunurile de colecție, “am umblat la ele”  de cum am văzut că am prea multe. N-am rezistat tentației și m-am spălat cu ele, ca să le simt textura, parfumul pe care-l lasă pe piele, să le compar cu cele moderne, să fac analiza completă a simțurilor, să intuiesc senzațiile pe care le-au avut primii cumpărători ai produsului și chiar ale creatorului.

Ok, și-acum câteva adunate de pe ‘net.

 

Colectionar poate sa fie orice om/persoană care colecționează obiecte, care face sau are o colecție.

Colecție= Ansamblu de obiecte clasate după anumite principii și colectate din curiozitate, din intenții estetice sau științifice.

soap,sapun,perfume,savon,jabon,myrugia,collection

Exemple de colecții: opere de artă, timbre sau monede vechi, pietre, șervetele, sticle cu băuturi sau capacele de la sticle, păpuşi, animale împăiate, linguri, medalii, vederi, antichităţi, înregistrări muzicale sau suvenire din vacanţe, dinţi, peruci, cranii, cutii de biscuiţi, bilete de troleibuz, şuviţe de păr, evantaie, zmeie, cleşti, câini, monede, cârje, canari, pantofi, nasturi, oase, ace de pălărie, semnături false, cărţi în ediţie princeps sau măşti de gaz…etc.

Am aflat că și Freud era colecționar, că mergea deseori prin fel și fel de magazine de antichități de unde a cumpărat  peste 2.000 de obiecte din diverse civilizații mediteraneene dispărute (egiptene – în marea lor majoritate, grecești, etrusce sau romane) și câteva statuete chinezești de o autenticitate îndoielnică, printre care era și o figurină îndesată „care avea onoarea de a sta singură pe biroul său și pe care o salută în fiecare dimineață“, povestea guvernanta lui.

Albert Einstein, colecţiona timbre. El a declarat că: “Filatelia este o recreere după o muncă intensă, ea te ajută să te poţi concentra din nou”.

Henry Ford, regele automobilului, fondatorul industriei americane de automobile, adversar înfocat al alcoolului, a fost, în schimb, un pasionat colecţionar de sticle de gin.

carti,book,knife,paper,writer,anticar,old,vintageNapoleon Bonaparte, în timpul exilului său pe insula Sf. Elena colecţiona soldaţi de plumb, cu ajutorul cărora demonstra erorile comise de generalii săi pe câmpurile de bătălie din Europa.

Ivan Petrovici Pavlov, medic, fiziolog şi psiholog rus, a declarat: “Timbrele au o influenţă mult mai binefăcătoare asupra sănătăţii mele decât bromul dumneavoastră”. Tot el a spus medicului său că pasiunea de a colecţiona stimulează voinţa, că este o formă de repaus activ şi că orele petrecute astfel sunt destinderea cea mai plăcută.

Herbert George Wells (H.G.Wells),  celebru scriitor şi publicist englez, împreună cu Jules Gabriel Verne, scriitor francez, părintele literaturii ştiinţifico-fantastice, au colecţionat toată viaţa soldaţi de plumb.

Dr. Nicolae Minovici (fratele Minei Minovici, întemeietorul Institutului Medico-Legal), cel care a înfiinţat primul serviciu de salvare din Bucureşti, avea o colecţie impresionantă de artă populară: costume populare, scoarţe olteneşti, ceramică din zone diferite, piese de mobilier popular, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, ouă încondeiate şi icoane ţărăneşti.

Meyer Rothschild Nathan (1777 – 1836), bancher englez, a strâns peste 60.000 de pureci. După ce i-a studiat şi clasificat i-a făcut cadou unui muzeu de istorie naturală. El „păstra fiecare «exponat» în câte o sticluţă cu alcool, pe care scria locul de origine şi numele gazdei, fie animal, fie om“.

Să vă dau și-un pont gratuit, acum că m-am inspirat de la nenea cu purecii.

Apucați-vă să colecționați țânțari!

De ce? Pentru că așa s-ar zice, că oamenii de știință vor să introducă noi gene în țânțari, care să determine femelele să devină infertile. În România nu ducem lipsă de țânțari, mai ales că avem și 56 specii identificate. Deci și prin urmare, specia ar dispărea în viitorul apropiat!

 

Peace&Love și cât mai multe colecții de vise, amintiri, zâmbete, emoții și gânduri bune !

You Might Also Like