Amintiri, Cultura, Ganduri Cuantice

Povești nescrise, povestite din bătrâni. “Povestea lui Tărăboc”

povesti

– Legai 5…. mai am 5. Și pe Tărăboc, îl pun cu curu’ pe foc! 🙂

A fost odată ca niciodată… începea povestea spusă de baba mea, bunica din partea tatălui meu. Că tot e vremea babelor..

Se întâmpla demult, pe când vremurile erau grele, oamenii erau sărmani și mișunau hoții după de-ale gurii. Se înhăitau câte 3-4 și umblau noaptea la furat prin curțile oamenilor. Acum, era în perioada de dinainte de Crăciun când mai tot omu’ , oricât de sărac era, făcea ce făcea și tăia și el un porc sau purceluș, fiecare după putere… apoi își suiau trandafirii, oasele, șunca în podul casei , la afumat, ca să nu se strice în casă la căldură.

Cum se face acum că, într-o noapte, o haită de 5 hoți, porniră prin sat cu furatu’ până ce ajunseră și la o casă mai mică și pricăjită. Se gândeau: să intre, să nu intre… până la urmă își ziseră că poate or da ei de ceva pe acolo, măcar de un fir de trandafir.

Unu’ s-a pus de pază în tinda casei și se uita pe fereastră, înăuntru ca să vadă dacă se scoală stăpânu’ , iar ăilalți bodigăiau prin curte și pod.

Dar nu apucă hoțu’ să stea prea mult la pândă, ca și auzi o voce dinăuntru care zicea pe un ton foarte tăios:

– Legai 5…(se auziră și niște zgomote puternice) Mai am 5! Și pe Tărăboc, îl pun cu curu’ pe foc!

Când auzi hoțu’ una ca asta, o luă la fugă și strigă și la ailalți să lase totul așa cum fu, s-o ia din loc că-și găsiră nașu’! Și duși au fost!

Ce făcea, de fapt, stăpânu’ casei?!

Omu’ s-a sculat din pat și pe bâjbâite își căuta opincile. Fiind sărac, n-avea gaz pentru lampă așa că, s-a îmbrăcat pe întuneric. A găsit o opincă, și-a legat nojițele, 5 la număr și a zis: legai 5! Apoi, a dat să caute și cealaltă opincă și s-a împiedicat prin casă făcând mare gălăgie.

– Mai am 5! – adică celelalte nojițe de la opinca rămasă nelegată.

– Și pe Tărăboc, îl pun cu curu’ pe foc! Omu-și botezase tigaia cu numele de “Tărăboc”, pe care urma s-o pună la încălzit. Dar “Tărăboc” era și numele șefului de hoți din haita ăstora.

Și-acum: de ce s-au speriat hoții și-au luat-o la fugă ?!

– Aaaaa…..hihihihi….da, înțeleg acuma!

Ăștia crezură că omu’ era atât de puternic încât a mai legat 5 hoți înaintea lor… și acum urmează să-i prindă și să-i lege și pe ei. Și pe Tărăboc, șeful lor, o să-l pună cu curu’ pe foc!

You Might Also Like