Tech

SSL gratuit! Pentru că Google ne vrea securizați

ssl,secure,encrypt,google,internetM-am securizat!

Nu, nu e vorba de “securitatea” aia din România comunistă.

Ca să despicăm firu-n patru, hai să vedem de unde vine semnificația cuvântului “securitate” .

Păi, prima dată mă gândesc la “secure” , adică la definiția dată de dex online:

SECÚRE, securi, s. f. Unealtă formată dintr-un corp de oțel cu tăiș și un ochi în care se fixează o coadă de lemn, folosită pentru doborârea arborilor, la scurtatul sau despicatul lemnelor, la cioplit și (în trecut) ca armă de luptă. – Lat. securis.

Dacă pe vremuri te puteai apăra împotriva dușmanului cu o secure precum vikingii din filmul “Vikings“, acum nu se mai poate și s-au inventat alte forme de securitate, în funcție de felul problemei sau alte situații.

Se zice că etimologia cuvântului “securitate” își are rădăcinile de pe vremea Imperiului Roman, în perioada domniei împăratului Hostilian.
Securitas” era Zeița care asigura protecția și bunăstarea imperiului, fiind înțeleasă ca “libertate în fața amenințării“.

Sau alte definiții precum:

  • Lipsa relativă a războiului
  • Capacitatea unei națiuni de a promova cu succes interesele sale naționale
  • Asigurarea bunăstării viitoare
  • Prezervarea unui stil de viață acceptabil de către cetățeni, dar care este compatibil cu necesitățile și aspirațiile legitime ale altora
  • În oricare dintre sensurile obiective, măsoară absența amenințărilor la adresa unor valori existente, iar într-un sens subiectiv, absența temerii că astfel de valori vor fi atacate.

Și, mai nou, să ne securizăm blogul cu un SSL (Secure Sockets Layer)!

Pe scurt, Certificatele SSL criptează informația înainte ca aceasta să circule pe Internet. Aceste certificate ne garantează că informațiile trimise către un website nu vor fi furate sau modificate.

Deci, hai cu Let’s Encrypt , că e gratuit!

Certificatul SSL Let’s Encrypt este o autoritate de certificare nouă (CA) care oferă certificate SSL gratuite!

Peace&Love cu SSL cu tot!

 

You Might Also Like